لُطفعلی خان زند (حکومت 1209-1203 ﻫ ق) آخرین پادشاه سلسلۀ زندیان است. او در تمام مدت حکومت خود درگیر جنگ و گریز با مدعیان حکومت بود تا سرانجام از آقا محمدخان قاجار، رقیب قدرتمندش، شکست خورد و به فرمان او کشته شد. با مرگ او سلسلۀ زندیان منقرض شد.
گیلها مردمی بودند که قبل از ورود آریاییها به فلات ایران، احتمالاً از سرزمین قفقاز به نواحی جنوب دریای خزر (کاسپی) و غرب سفیدرود مهاجرت کردند و در آنجا ساکن شدند. نام گیلان (گیل + ان، پسوند بهمعنای سرزمین) از نام آنها گرفته شده است. تاریخنویسان یونان باستان آنها را گِل و گِلای مینامیدند. برخی آنها را با کادوسیها یکی میدانند.
نگاه کنید به تیموریان
گوبینو، ژوزف آرتور دو (Joseph Arthur de Gobineau، 1882-1816م) نویسنده، شرقشناس و سیاستمدار فرانسوی است. او در دورۀ ناصرالدینشاه قاجار با مأموریت سیاسی به ایران آمد. گوبینو دربارۀ ایران کتابهای متعدد نوشت و در آثارش ایران قرن نوزدهم میلادی را به اروپاییان شناساند. گوبینو به نابرابری نژادی و برتری نژاد آریایی باور داشت.
گُلستان نام عهدنامهای است که در سال 1228 ﻫ ق، میان ایران و روسیه در زمان فتحعلیشاه قاجار بسته شد. این عهدنامه به دورۀ اول جنگهای ایران و روس (1218-1228 ﻫ ق) پایان داد. به موجب عهدنامۀ گلستان، دولت روسیۀ تزاری بخشی وسیع از خاک ایران در منطقۀ قفقاز را تصرف کرد و به خاک خود افزود. نام این عهدنامه از محل امضای آن (روستای گلستان در شمال قرهباغ) گرفته شده است.
گِزنفون (Xenophon، حدود 354-428 یا 427 ق م) تاریخنگار، نویسنده، فیلسوف و سردار اهل آتن، در یونان، بوده است. کتاب او بهنام آناباسیس یا بازگشت دههزار نفر، که مربوط به تاریخ ایران است، شهرت بسیار دارد.