اَلیاف تارهای بسیار نازکاند شبیه مو که آنها را از گیاهان یا جانوران بهدست میآورند و یا بهطور مصنوعی از مواد گوناگون میسازند. الیاف را میتوان شکل داد، ریسید و بهصورت نخهای باریک یا کلفت درآورد. این نخها را در نساجی برای بافتن پارچههای گوناگون و در تهیۀ قالی، گلیم، موکت، پتو و مانند آن بهکار میبرند. الیاف در صنعتهای دیگر نیز به کار میروند. مثلاً برای درست کردن چتر نجات، لولههای آتشنشانی، لباس فضانوردان و برای عایقکاری، یعنی جلوگیری از انتقال گرما از الیافی مخصوص استفاده میشود. از الیاف، رگ و زَردپِی (تاندون) مصنوعی میسازند. در پزشکی رگ مصنوعی را جانشین رگهای طبیعی آسیبدیده میکنند و زردپی مصنوعی را برای پیوند ماهیچه با استخوان بهکار میبرند.
افشار، جلال (1353-1273 ﻫ ش) پژوهشگر، گیاهپزشک و استاد ممتاز دانشگاه تهران و پایهگذار تحقیقات نوین حشرهشناسی و دفع آفتهای گیاهی در ایران است. او بنیانگذار موزۀ جانورشناسی و حشرهشناسی در دانشکدۀ کشاورزی کرج و دانشگاه تهران است.
لادن گیاهی است علفی، زینتی، یکساله یا چندساله (پایا) و بومی مناطق گرمسیر قارۀ امریکا. این گیاه در بیشتر نقاط جهان کاشته میشود. لادن را در ایران در پارکها و باغچهها میکارند.
گیلاس از درختان میوۀ خزانبرگ و بومی غرب آسیا و شرق اروپا از دریای خزر تا شبهجزیرۀ بالکان است. امروزه این درخت در امریکای شمالی و استرالیا هم بهصورت خودرو یافت و در بیشتر نقاط جهان، کاشته میشود. در ایران، درخت گیلاس بهصورت خودرو در جنگلهای مازندران، گلستان، گیلان و جنگلهای ارسباران در شمال آذربایجان شرقی میروید و در برخی نقاط کشور، بهویژه در مناطق سردسیر کاشته میشود. مهمترین رقمهای گیلاس در ایران گیلاس تکدانه، سیاه مشهد، سفید همدان، سفید اصفهان و قرمز ارومیه است.
گیاهان زینتی گروه بیشماری از گیاهان پرورشی و خودرو از تیرههای گوناگوناند که از آنها برای ایجاد فضای سبز و زیباسازی شهرها، مناطق مسکونی، پارکها، باغها و مکانهای عمومی استفاده میشود. این گیاهان را برای گلها، برگها و میوههای رنگارنگ و متنوعشان پرورش میدهند. گیاهان زینتی را به درختان و درختچهها، گیاهان علفی پایا (چندساله)، دو ساله و یکساله تقسیم میکنند. گلهای شاخهبریده (شاخهای) و گلدانی بخشی بزرگ از گیاهان زینتی را تشکیل میدهند. گیاهان زینتی علاوهبر زیباسازی، در پاکسازی محیطزیست نیز نقشی مهم دارند. امروزه کشت و پرورش گیاهان زینتی، صنعتی جهانی بهشمار میرود.
گیاه شناسی دانش مطالعۀ گیاهان و شاخهای از زیستشناسی است. گیاهشناسی به بررسی چگونگی پیدایش و تکامل، ساختمان، ردهبندی، خواص، و همچنین به پراکندگی گیاهان روی کرۀ زمین و ارتباط آنها با محیط اطراف میپردازد. این دانش زمینۀ پیشرفت و بهبود کشاورزی، باغبانی، جنگلداری و نیز علومی مانند پزشکی و داروسازی، شیمی و اکولوژی (بومشناسی) را فراهم کرده است. گیاهشناسی شاخههای متعدد دارد که مهمترین آنها ردهبندی (تاکسونومی و یا سیستماتیک)، ریختشناسی و تشریح (مُرفولوژی و آناتومی)، سلولشناسی و بافتشناسی، فیزیولوژی، اکولوژی، گیاهپزشکی (پاتولوژی)، ژنتیک و تبارشناسی مولکولی است. گیاهان سبب بقا و ادامۀ حیات موجودات زنده روی کرۀ زمیناند. بدون آنها اکسیژن تولید نخواهد شد و تراکم کربندیاکسید (گاز کربنیک) در جوّ بهحدی زیاد میشود که انسان و سایر جانداران امکان زندگی نخواهند داشت. مطالعۀ حیات گیاه نشان میدهد که انسان و دیگر جانداران تنها براثر تعامل با طبیعت و تعادل در محیطزیست میتوانند زنده باشند. مطالعۀ گیاهشناسی درک ما را از تمام شکلهای حیات افزایش میدهد.