گُمرک سازمانی دولتی است که وظیفۀ دریافت حقوق و عوارض گمرکی از کالاهای وارداتی، صادراتی و کالاهای عبوری (ترانزیتی) را به عهده دارد. واژۀ گمرک به معنای عوارض ورود کالا به کشور یا خروج کالا از کشور هم بهکار برده میشود.
کُمونیسم نظریهای اقتصادی ـ سیاسی است که براساس جهانبینی کارل مارکس، فیلسوف و اقتصاددان آلمانی، و فریدریش اِنگِلْس، سوسیالیست انقلابی و نویسندۀ آلمانی، در قرن نوزدهم میلادی مطرح شد و بنیان یافت. این نظریه به رَدِ مالکیت خصوصی بر وسایل تولید و اموال عمومی میپردازد و ایجاد جامعهای موزون و برابر را براساس مالکیت عمومی و برخورداری همگان از سود سرمایه میسر میداند.
اِسمیت، آدام (Adam Smith،1790-1723م) اقتصاددان و فیلسوف اسکاتلندی است. او را پایهگذار اقتصاد جدید نامیدهاند.
اِسکِناس پول کاغذی هر کشور است که بهوسیلۀ بانک مرکزی با اجازۀ دولت چاپ و منتشر میشود و پذیرش و استفاده از آن در دادوستدها برای همۀ مردم آن کشور اجباری است. روی هر قطعه اسکناس ارزش آن و نام بانک یا کشوری که آن را منتشر کرده است، نوشته میشود و رئیس کل بانک مرکزی و وزیر امور اقتصادی و دارایی یا مسئولان مالی دیگر آن کشور با امضای خود اعتبار آن را گواهی میکنند. برای پیشگیری از چاپ بیاجازه یا جَعل اسکناس، آن را روی کاغذ مخصوص اسکناس، که معمولاً در آن رشتههای ابریشم یا پلاستیک کار گذاشته شده است، چاپ میکنند.
اِسراف واژهای است عربی بهمعنای زیادهروی در مصرف. قرآن اسراف را کاری زشت میشمارد و در آیههای بسیاری، مانند آیۀ 67 سورۀ فُرقان، آیۀ 9 سورۀ اَنبیاء، آیۀ 127 سورۀ طٰهٰ، آیۀ 31 سورۀ اَعراف و آیۀ 141 سورۀ اَنعام به مسلمانان هشدار میدهد که از اسراف بپرهیزند. اسراف ممکن است در خوردن و آشامیدن، مصرف آب و برق و سوخت، بهرهبرداری از منابع حیوانی و گیاهی و معدنیِ زمین و مانند آنها باشد.
اَرز پول کشورهای خارجی است در کشوری دیگر، مانند روپیۀ هند، دُلار ایالات متحد امریکا، یِن ژاپن و یورو حوزۀ اتحادیۀ اروپا در ایران، یا ریال ایران در کشورهای دیگر. ارز وسیلۀ دادوستد میان کشورهاست.
- 1
- 2