لاک، جان

لاک، جان (John Locke، 1632-1704م) فیلسوف انگلیسی و از پیشگامان فلسفۀ مدرن است. او بنیان‌گذار تجربه‌گرایی جدید به‌شمار می‌رود و با همین دیدگاه نسبت میان قوای ذهنی انسان و شناخت جهان خارج از ذهن را بررسی کرده است. او در فلسفۀ سیاسی نیز بسیار اثرگذار بوده است. ازاین‌رو لاک را پایه‌گذار دموکراسی در جهان مدرن و پدر لیبرالیسم فلسفی دانسته‌اند. لاک در دومین رساله از کتابِ دو رساله دربارۀ حکومت، نظریه‌های اصلی سیاسی خود را بیان کرده است.

کی‌یِرکِگور، سورِن اوبو

کی‌یِرکِگور، سورِن اوبو (Soren Aabye Kierkegaard، 1813-1855 م) فیلسوف، متفکر دینی و نویسندۀ دانمارکی است که در آثارش هستی و وجود انسان (اِگزیستِنس) را مورد توجه قرار داده و به حالات درونی و اعمال فردی انسان بیشتر از جستجو در عالم خارج پرداخته است. این نظرگاه سبب شده است که او پیشرو اندیشه و فلسفۀ اصالت وجود (اگزیستانسیالیسم) شمرده شود. کی‌یرکگور در نوشته‌هایش به تندی از آیینهای سختگیرانۀ کلیسا انتقاد کرده و معتقد است این آیینها آزادی و اختیار را از انسان سلب می‌کند.

کُنفوسیوس

کُنفوسیوس (Confucius، حدود 551 – 479 ق م) بزرگ‌ترین، بانفوذترین متفکر و رهبر معنوی چین است. اندیشه‌های او در فرهنگ و تمدن کشورهای آسیای شرقی تأثیر بسیار داشته است.

کِندی، اَبویوسف یَعقوب‌بن‌ اسحاق

کِندی، اَبویوسف یَعقوب‌‌بن اِسحاق (حدود 260 – 185ﻫ ق) نخستین فلسفه‌پژوه برجستۀ عرب مسلمان است که در دانشهای ریاضی و طبیعی نیز آثاری مهم دارد. تاریخ‌نویسان به‌‌سبب گستردگی دانش او در فلسفه او را فیلسوف‌العرَب نامیدند.