اُقلیدِس

اُقلیدِس از مشهورترین ریاضی‌دانان یونان باستان و از معلمان مدرسۀ اسکندریه است. دربارۀ زندگی او اطلاع اندکی در دست است. در قرن سوم پیش از میلاد می‌زیسته است، اما تاریخ و محل تولد و مرگ او به‌طور دقیق معلوم نیست. گفته‌اند که او مقدمات ریاضیات را در شهر آتن فراگرفت. سپس به مصر رفت و در زمان حکومت بطلمیوس اول، نخستین پادشاه مقدونی مصر قدیم، در مدرسۀ اسکندریه که از 328 تا 285 ق م رونق داشت، ریاضیات درس می‌داد. بعضی از پژوهشگران نیز گفته‌اند که خود او از بنیان‌گذاران این مدرسه بوده است.

لُگاریتم

لُگاریتم یک عمل ریاضی است که نشان می‌دهد یک عدد چند بار در خودش ضرب می‌شود تا عددی مشخص حاصل شود. می‌دانیم 10000=104، عدد 4 را لگاریتم عدد 10000 در پایۀ 10 می‌نامند. لگاریتم را با نماد Log نشان می‌دهند. به‌طورکلی اگر n= ax، آنگاه x را لگاریتم عدد n در پایۀ a می‌نامیم و آن را به‌صورت Logan=x نمایش می‌دهیم. (به شرط آنکه a مثبت و مخالف یک و n نیز مثبت باشد.)

لُطفی زاده

لُطفی زاده (1300-1395 ﻫ ش/1921-2017 م) مهندس برق و نظریه‌پرداز مشهور در همین زمینه است. او بنیان‌گذار منطق فازی است. منطق فازی با منطق کلاسیک که با ارزشهای صفر و یک (مثلاً درست یا نادرست) سر‌وکار دارد، متفاوت است. منطق فازی چند ارزشی است و هر عدد حقیقی بین صفر و یک را می‌تواند به خود بگیرد (مثلاً به درجه‌های مختلف درست یا نادرست).

لایب نیتس، گوتفرید ویلهلم

لایب‌‌نیتس، گوتفرید ویلهلم (Gottfried Wilhelm Leibniz، 1716-1646 م) ریاضیدان و فیلسوف عقل‌گرای آلمانی است. لایب‌نیتس هم‌زمان، اما مستقل از ایزاک نیوتن (1643-1727 م) حساب دیفرانسیل و انتگرال (حسابان) را ابداع کرد. امروزه از نمادهای ریاضی که او در حسابان ابداع کرده است، استفاده می‌شود. فلسفۀ لایب‌نیتس بر پایۀ مونادشناسی استوار است. او عقیده داشت که جهان از بی‌شمار ذرات تجزیه‌ناپذیر تشکیل شده است که از جنس ماده نیستند، معنوی و روحانی‌اند. او آنها را موناد (جوهر بسیط) نامید.